Tvoja košarica:

Što je liofilizacija?

Liofilizacija ili sušenje postupkom smrzavanja, jedna je od najboljih metoda dehidriranja i uklanjanja vode, kojom se zadržava visoka kvaliteta proizvoda. Niske temperature postupka, omogućuju maksimalno zadržavanje hranjivih tvari i biokativnih spojeva.

Kako izgleda postupak liofilizacije?

Liofilizacija je proces dehidracije u kojem se sušenje vode u čvrstom stanju (led) odvija u 3 koraka: 1. smrzavanje biljne tvari na -60°C, 2. primarno sušenje - kada led sublimira (prelazi u plinovito stanje), obično pod tlakom nižim od atmosferskog, 3. sekundarno sušenje - dehidriranje preostalog dijela vode koje je bilo vezano i nije bilo smrznuto.

Koja je razlika između liofiliziranja i klasičnog sušenja vrućim zrakom?

Liofilizacija (sušenje smrzavanjem) je puno bolji izbor od klasičnog sušenja na vrućem zraku. Kod klasičnog sušenja, se voće i povrće suši na visokim temperaturama 8 - 10 sati, kojim postupkom biljna tvar izgubi 75 – 90 % vlage i gotovo 40 % hranjivih tvari. Kod postupka liofilizacije, voće i povrće zadrži čak 97 % hranjivih tvari. Ovim postupkom se izgubi manju količinu vlakana i vitamina C te čak 98 % vlage. Ujedno, zbog većeg gubitka vlage, liofilizirani pripravci imaju duži rok trajanja (do čak 25 godina).

Razlike u otapanju / rehidraciji voća i povrća dobivenih postupkom liofilizacije ili klasičnog sušenja na vrućem zraku.

Voće i povrće sušeni smrzavanjem, se otope u nekoliko minuta. Za razliku od klasično sušenog voća i povrća koje je potrebno prokuhavati da bi se rehidrirali. Pulse shake prašak nakon što ga pomiješate s vodom izgleda, miriše i ima okus kao da ste upravo u sokovniku napravili sok od svježeg voća i povrća.

Gdje se sve koriste liofilizirani proizvodi?

Liofilizacija se je oduvijek smatrala najskupljim postupkom dehidracije hrane. Upotrebljavala se samo u svrhu konzervacije i kondenzacije hrane koja je morala očuvati visok sadržaj nutrijenata a istovremeno imati minimalni volumen i težinu. Proizvodnja takve hrane bila je namijenjena za astronaute, vojnike i ekstremne sportaše – koji su bili ograničeni s količinom i težinom hrane koju su mogli uzeti sa sobom. Međutim u posljednje vrijeme, potražnja za hranom s minimalnom preradom i visokom kvalitetom snažno raste te se je time povećala i primjena liofilizacije. Primjena sušenja smrzavanjem je najzastupljenije kod sušenja kave i začina, no sve je popularnija metoda za sušenje voća i povrća koji se koristi u širokom rasponu prehrambenih proizvoda kao što su slastice, jutarnje žitarice, juhe, pekarske proizvode te instant napitci.

Prednosti Pulse Shake proizvoda

- Jednostavan i brz način pripreme - Uvijek na dohvatu ruke - Napitak bogat nutrijentima zbog kojega ćete dobiti nalet energije - Za cijelu obitelj (za tebe, tvog/ju partnera/icu, djecu, baku, sportaše) - Priprema nije bučna i ne oduzima vremena za detaljno čišćenje voća i sokovnika

Može li Pulse Shake zamijeniti obrok?

Da, Pulse Shake Proteins & Omega natur blend može zaista biti zamjena za zdrav i zasitan obrok pun proteina i omega 3 masnih kiselina. Priprema se jednostavno i brzo te je odličan izbor za dane kada nemate vremena za obrok između sastanka, nakon treninga ili na putu.

Od kuda dolazi voće i povrće?

Prednost Pulse Shake proizvoda je ta da se voće i povrće kontroliranog uzgoja, nabire na vrhuncu njegove zrelosti i svježine. Dolazi do naše tvornice i odmah ga uvodimo u postupak liofilizacije. Voće i povrće na vrhuncu zrelosti (plod koji je najbolji za konzumaciju) razvija punu aromu, najbogatije je nutrijentima i drugih bioaktivnih spojeva. Voće i povrće koje kupujemo u supermarketima, nabire se prije no što je plod zreo jer se fazu dozrijevanja nastavlja za vrijeme transporta, u hladnjačama i u na policama. Ranije nabiranje plodova, svakako ima prednost dužeg skladištenja, ali to znači da se razviju manje intenzivne arome te se često gube važni nutrijenti. To znači, da Pulse Shake napitak, vjerojatno ima veću nutritivnu vrijednost od svježe stisnutog soka, koji je napravljen s voćem i povrćem koje se već mjesec danas vuče po polici vašeg frižidera ili dućana.

>